zvířata - ruční práce - staré technologie


kukuřičný kvásek

21.02.2012 06:29

udělat si doma bezlepkový kvásek není nic složitého,jako výchozí suroviny jsem zvolila lžíci žitného kvásku a kukuřičnou mouku,

proč žitný kvásek?jsou v něm totiž už namnožené všechny ty druhy bakterií a kvasinek,které potřebujeme,

takto vypadá už hotový kvásek k použití

 

takto vypadá kvásek na začátku,smícháme jednu lžíci žitného kvásku +čtyři lžíce kukuřičné mouky,můžeme použít i rýžovou+voda,

dáme tolik vody aby vznikla středně hustá kašička

opět kvásek na začátku

sklenici dáme do teplé vody,asi 30st a necháme v klidu kvasit,v této sklenici bylo na začátku více kvásku a proto po vykvašení

"dosáhl" tak vysoko,kvašení je u konce když kvásek už neroste a začíná klesat,je to hezky vidět na první fotografii,

po vykvašení odebereme lžíci kvásku a opět rozmícháme s několika lžícemi mouky a vodou a necháme opět vykvasit v teplé vodě nebo i jen tak pokud najdeme v bytědostatečně teplé místečko,tedy asi 28-30st,pokud je kvásek v teplotách nad 30st,mohou se tam rozvinout bakterie,které už nechceme a zkazit tím celý kvásek,

tento postup opakujeme několikrát,nakonec máme kvásek už jen z mouky,kterou jsme si vybrali,kvásek můžeme uchovávat

tak,že ho pro příští použití dáme do lednice,tam vydrží asi týden nebo si ho můžeme usušit,

 

vykvašený kvásek v tenké vrstvě rozetřeme na pečící papír a dáme na teplé místo,

po vysušení rozdrobíme,nasypeme do sklenice s uzávěrem a uskladníme v lednici,když ho budeme chtít použít tak vezmeme

potřebné množství,rozmícháme s moukou a vodou a necháme vykvasit na teplém místě a použijeme dle potřeby

—————

Zpět