![](https://df8dbe18a1.cbaul-cdnwnd.com/3d008c65473d4a3b62fd11f415559ab7/200000160-21fa222d54/IMG_50.jpg?ph=df8dbe18a1)
zvířata - ruční práce - staré technologie
kukuřičný kvásek
21.02.2012 06:29udělat si doma bezlepkový kvásek není nic složitého,jako výchozí suroviny jsem zvolila lžíci žitného kvásku a kukuřičnou mouku,
proč žitný kvásek?jsou v něm totiž už namnožené všechny ty druhy bakterií a kvasinek,které potřebujeme,
takto vypadá už hotový kvásek k použití
takto vypadá kvásek na začátku,smícháme jednu lžíci žitného kvásku +čtyři lžíce kukuřičné mouky,můžeme použít i rýžovou+voda,
dáme tolik vody aby vznikla středně hustá kašička
opět kvásek na začátku
sklenici dáme do teplé vody,asi 30st a necháme v klidu kvasit,v této sklenici bylo na začátku více kvásku a proto po vykvašení
"dosáhl" tak vysoko,kvašení je u konce když kvásek už neroste a začíná klesat,je to hezky vidět na první fotografii,
po vykvašení odebereme lžíci kvásku a opět rozmícháme s několika lžícemi mouky a vodou a necháme opět vykvasit v teplé vodě nebo i jen tak pokud najdeme v bytědostatečně teplé místečko,tedy asi 28-30st,pokud je kvásek v teplotách nad 30st,mohou se tam rozvinout bakterie,které už nechceme a zkazit tím celý kvásek,
tento postup opakujeme několikrát,nakonec máme kvásek už jen z mouky,kterou jsme si vybrali,kvásek můžeme uchovávat
tak,že ho pro příští použití dáme do lednice,tam vydrží asi týden nebo si ho můžeme usušit,
vykvašený kvásek v tenké vrstvě rozetřeme na pečící papír a dáme na teplé místo,
po vysušení rozdrobíme,nasypeme do sklenice s uzávěrem a uskladníme v lednici,když ho budeme chtít použít tak vezmeme
potřebné množství,rozmícháme s moukou a vodou a necháme vykvasit na teplém místě a použijeme dle potřeby
—————